V sobotu 8. června 2019 se tým Bašky zúčastnil čtvrtého ročníku Beskydských her bez hranic, které se tentokrát konaly na letišti pořadatelského města letošního ročníku - Frýdlantu nad Ostravicí. Baška se nejen zúčastnila, ale dokonce nám borci vybojovali nádherné 2. místo v celkovém pořadí obcí Mikroregionu Frýdlantsko – Beskydy. Sedmičlenný tým dospělých obsadil 3. místo a taktéž sedmičlenný tým našich dětí bojoval tak fantasticky, že obsadil dokonce příčku nejvyšší!

Soupiska týmu Baška

Poledníková Hana - rozhodčí

Dětský tým  
1.  Eliáš Jiří
2. Eliášová Anežka 
3.  Kočara František 
4.  Kočarová Marie 
5.  Pětrošová Karolína 
6.  Poledníková Anežka 
7.  Vojnarová Vanesa 
  Saforek David - střídač
   
Dospělý tým
1. Richter Jan - kapitán
2. Meca Jaroslav
3. Carbol Martin
4. Eliáš Pavel
5. Mílová Martina
6. Motlochová Dagmar
7. Navrátilová Monika
  Saforek Petr - střídač

Mikroregion Frýdlantsko-Beskydy v sobě zahrnuje 13 obcí, z nichž se letošního ročníku zúčastnilo 7 z nich, a to: Baška, Frýdlant nad Ostravicí, Janovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Lhotka, Ostravice a Pržno. Pomyslnou štafetu pořádající obce letos po Janovicích, Pržnu a Bašce převzal Frýdlant nad Ostravicí.

Za každou obec bojují dva sedmičlenné týmy, jeden tým dospělých a druhý dětí. Podmínkou je u dospělých jeden účastník starší 60-ti let a aktivní účast radního, nejlépe starosty či místostarosty. U dětí pak součet věků členů týmu max. 77 let. V každém týmu musí závodit minimálně tři ženy/dívky.

Z šesti soutěžních disciplín Her jsou tři nastavené od prvního ročníku napevno a nemění se a další tři jsou plně v kompetenci pořádající obce. Pilířem her jsou úvodní Letní biatlon (běh na lyžích a střelba), Voda v kýblu (členové týmu si střídavě nad hlavou a mezi nohama předávají kýbel plný vody tak, aby ztráty vody po překonání tratě byly co nejmenší za co nejrychlejší čas) a Agility (každý musí co nejrychleji proběhnout překážkovou dráhou, na níž ho čeká stepování v pneumatikách, přeskok překážek, slalom, skákání v pytli a průlez tunelem).

Poté následují tři disciplíny, které si každá pořádající obec připraví speciálně pro daný ročník. Tak jako jsme my v loňském roce zapojili přehradu Baška, tak Frýdlant nad Ostravicí využil zase svých specifických možností. Čtvrtá disciplína s názvem Hasičská štafeta dala některým týmům hodně zabrat, protože úkolem bylo během běhu kolem mety rozmotat hasičskou hadici, protáhnout jejími útrobami ping-pongový míček (opravdu se mu skrze hadici moc nechtělo) a hadici opět správně smotat.

Na předposlední disciplínu, kterou byly Bubliny, se těšily především děti, i když u mnoha dospělých jsem viděla v očích čertovské jiskřičky, jak se nadšeně vrhali do prostoru plného pěny a hledali v něm různobarevné díly obecního znaku vlastní obce, aby z něj v závěru mohli znak poskládat do jeho skutečné podoby.

A nakonec si pro nás pořadatelé přichystali opravdovou lahůdku. Kdo může říct, že utáhl letadlo? Po překonání poslední disciplíny Her s příznačným názvem Letadlo to mohou směle prohlásit všichni borci, a to včetně těch nejmenších, protože právě dotáhnout na laně skutečné letadlo do mírného kopce po trati dlouhé necelých sto metrů bylo jejich úkolem a oni to opravdu všichni dokázali!

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová na závěr Her konstatovala: „Bašťané dovezli z Bašky déšť, kterým byly letošní hry, stejně jako ty loňské, zahájeny.“ Ale my už víme, že to pršelo štěstí, které jsme v průběhu celého odpoledne všichni potřebovali, a společně s bojovností našich sportovců Bašce přineslo opravdu nádherné umístění! Navíc - zápolení proběhlo bez jakýchkoliv úrazů, neslo se po celou dobu v duchu fair play a celkově atmosféra byla vynikající a přátelská - tak co více si přát.

Moc děkujeme všem, kteří nám přijeli fandit, za diváckou podporu a všem borcům, kteří naší obec reprezentovali, GRATULUJEME!!!

HrybezHranic vysledky 2019

Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)
Hra bez Hranic (2019)

Fotogalerie: Hry bez hranic (2019)

Foto: Jiří Kočara