Konec roku nám přinesl něco, na co budeme ještě dlouho vzpomínat. Neskutečným sportovním zážitkem bylo fotbalové mistrovství světa v netradičním období a neuvěřitelný výkon fotbalistů v zápase o zlato. Pamatujete?

Prakticky po 70-ti minutách nejspíš všichni lamentovali nad výkonem Francouzů a vyzvedávali Argentince do nebes. To, co se dělo od 70. minuty, by nevymyslela ani věhlasná spisovatelka Jessica Fletcherová :-). Vyvrcholení v podání prodloužení a pokutových kopů už bylo v režii testování výdrže lidských srdcí a sám mistr hororů Alfred Hitchcock by určitě zatleskal nad tímto dramatickým závěrem šampionátu. 

V zápase o světový mistrovský titul bylo na stadionu téměř 90 tisíc diváků. To v Bašce, na tradičním silvestrovském fotbálku, se držíme trošku při zemi. Ti, kteří přišli do areálu v Kunčičkách poslední den roku 2022, určitě neprohloupili. Sice jsme jim nemohli nabídnout vyhřívaný trávník a klimatizované tribuny, ale v o trošku menším měřítku jsme zažili i my Bašťané něco, co trávník v Bašce dlouho nepamatuje. Neuvěřitelný a až možná heroický výkon bývalých fotbalistů proti mladší generaci. Příroda se nám taky postarala o solidní šok. Před svátky na hřišti leželo skoro půl metru sněhu, poslední fotbalový zápas roku přinesl jarní počasí a hřející sluníčko. 

Úvod utkání věnovala stará garda rozehřívání ještě ztuhle svalstvo, a tak trošku nezachytila nástup mladíků. Drtivý tlak vyústil chybou v obraně a prvním gólovým střelcem se zapsal Jakub Křenek. A mohlo být pro staříky hůře. Krásnou technickou ranou do spojnice se o chvíli později blýsknul Kuba Pavlík. Varování nestačilo a v 15. minutě, mladíci navýšili vedení na 2:0. Navýšení stavu přinesla krásná akce po straně s následným načechraným centrem přes šířku hřiště před branku a nekompromisní zakončení. V tu chvíli staříci nedokázali držet tempo a jen někdy díky dobře postavené brance, špatnému zakončení mladých či zákrokům na poslední chvíli (také brankář musel přidat ruku k dílu), neinkasovali další branky. Vidíte tu podobu z finále MS? Postupem času však bývalí hráči začali vystrkovat růžky. Po sérii vleklých zranění se konečně rozběhal Jirka Mroviec. Středopolař, který pomaličku začal provětrávat i do té doby ospalou obranu mladíků. Osvědčená hrotová dvojce Martin Boháč a Bohdan Marinov prozatím nenacházela správná místa na zakončení. A protože všechny střelecké pokusy vyšly na prázdno, tak poločas byl jasnou záležitostí pro mladé. Obranná pětice staříků Jára Kováč, Pavel Tománek, Aleš Lednický, Lukáš Koval a nováček v týmu Ivoš Koláček si šli po právu odpočinout a nabrat síly v podobě nějakého elixíru mládí :-).

Druhá půle začala tak, jak první končila. Mladíci nepustili soupeře na svou polovinu a staříci vyčkávali na svou šanci. A tehdy to začalo. Brankář mladých si tak dlouho hrál s míčem, až to nebavilo snajpra Marinova, balón mu vzal a do prázdné branky vsítil kontaktní gól. Prvotní námitky, že branka byla dosažena pomocí faulu, byla zamítnuta odborným publikem (VAR). Sledujete tu paralelu s mistrovstvím světa? Kontaktní branka jakoby nalila staříkům do žil energy drink říznutý projímadlem. Bývalí hráči byli prostě všude a mladíci najednou začali kupit chyby. Zadáci mančaftu Vavřík, Sloboda, Horňák měli najednou tolik práce, že zapomněli i útočit. Naopak krajní beci staré gardy - Koláček s Kováčem - začali zásobovat milimetrovými přihrávkami jak neúnavného Mroviece, tak Kovala s Tománkem. Vše začalo šlapat jako švýcarské hodinky. Záhy se stav srovnal na 2:2. Neskutečná eufórie. Remízový stav nabudil obě mužstva a každý chtěl vsítit ten vítězný gól. Míč a hráči létali z jedné strany na druhou. Brankáři se museli hodně snažit, aby svůj tým podrželi. Dokonce až takovým způsobem, že si Tomáš Boháč urval kus kopačky. Bohužel strach z ukopnutého palce zapříčinil, že častěji rozehrával rukou. Jeden výhoz se však nepovedl a namazal soupeři přímo na nohu. Následoval rychlý pohyb s míčem doprostřed a střela do poloprázdné brány. Mladíci vedli 3:2. Jenže to gardu nezlomilo. Odčinění chyby bylo ukázkové. Výkop z ruky na soupeřovic polovinu, k míči se dostal bratr Martin Boháč, navedl si na střelu a trefuje vzdálenější stranu branky. Opět srovnáno 3:3. Další psychická vzpruha. A další boj o vítězství. Čas rychle utíkal, síly sice ubývaly, ale touha po vítězství byla obrovská. I mladíci začali častěji napadat. A to tak vehementně, že po jednom brejku zapomněli na soupeře a staříci se poprvé ujímají vedení 4:3. Tento stav se zase nelíbil mladým. Počet rohů naskakuje rychlým tempem, bratři Křenkové to zkoušejí ze středních vzdáleností, mladý Recman a Húšta zkoušejí střílet z každé pozice. Až posila Šohaj ukázala své kvality a technickou střelou vyrovnala na 4:4. Neuvěřitelný souboj se blížil ke konci. Byla ohlášena poslední minuta. A jako blesk z čistého nebe se objevil Marinov za obranou a v poslední minutě přízemní střelou strhává vedení pro starou gardu 5:4. Následný protiútok již ukončil hvizd rozhodčího Tomáše Bugny.

Pomyslný souboj o mistrovský silvestrovský titul vyhrála stará garda, mladíkům za odměnu zbylo uklidit branky. Dech beroucí výkon obou družstev diváci ocenili potleskem a těm, kterým už nezbylo mnoho sil se vůbec doplazit do kabin, nabídli cukroví a něco na uvolnění svalstva. Následné hráčské děkování, focení, občerstvení a gratulace už byly v duchu přátelské atmosféry. 

Všem hráčům, kteří fotbalový zápas plný zvratů, šancí, krásných gólů i úsměvných momentů patří poděkování. Také bych rád popřál do roku 2023 všem dobrým lidem co nejvíce těch úsměvných momentů. Ať už při sportu, v soukromí nebo v práci. A k tomu pevné zdraví.

Sportu zdar a bašťanskému fotbalu zvláště. Letos slavíme 85 let od založení oficiálního fotbalového klubu v Bašce. 

Výsledek utkání: stará garda mladíci 5:4

Sestava staříků: Kováč J., Mroviec J. (2x), Lednický A., Koláček I., Marinov B. (2x), Tománek P., Boháč T., Koval L., Boháč M. (1x)

Sestava mladíků: Křenek M., Sloboda L., Horňák T., Pavlík J. (1x), Recman D., Vavřík L., Křenek J. (1x), Šohaj H. (2x), Húšta O.

Silvestrovský fotbálek (2022)
Silvestrovský fotbálek (2022)
Silvestrovský fotbálek (2022)
Silvestrovský fotbálek (2022)
Silvestrovský fotbálek (2022)