V sobotu 15. června 2024 proběhly na fotbalovém hřišti v Metylovicích Beskydské hry bez hranic, kterých se zúčastnila tradičně i obec Baška. V letošním roce byly hry zároveň také Dnem Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy, což s sebou přineslo mimo jiné také bohatý doprovodný program.

Celkem devět obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy vyslalo své týmy dětí i dospělých, aby se utkaly v šesti netradičních sportovních disciplínách. Tým je vždy tvořen 7 soutěžícími, kdy součet všech věků jednotlivých osob nesmí u dětí přesáhnout 77 let a u dospělých musí být naopak nad 177 let, přičemž v dospělém týmu musí být zastoupen starosta nebo místostarosta obce a jeden člen starší 60 let. V každém z týmů pak musí být minimálně 3 zástupkyně něžného pohlaví. Už vytvoření týmů tak, aby byly splněny všechny podmínky, dokáže pěkně zamotat hlavu. Nicméně se povedlo a z Bašky na hry vyrazily dva natěšené týmy, které se pustily do boje o co nejlepší umístění v jednotlivých disciplínách a hrdě hájily jméno naší obce Baška. K tomu je doprovázela také naše ovečka, která jim dělala psychickou a morální podporu v průběhu celého odpoledne.

Po slavnostním nástupu, kdy se pod vlajkami svých obcí představili všichni soutěžící tohoto dne, byly Beskydské hry bez hranic zahájeny. V prvním bloku se soutěžilo v disciplíně Biatlon a Trámky. U Biatlonu se soutěžící vydávají na trať v provizorních lyžích a lyžařských brýlích a součástí trasy je také střelba ze vzduchovky. Trámky spočívaly v překonání určené trasy tak, že tři dvojice soutěžících drží na koncích trámky a sedmý soutěžící po nich přechází do prostoru cíle, s tím, že děti mají trámky položené na zemi a dospělí je po celou dobu musí držet ve vzduchu. Soutěžící s trámky se střídají, dokud nedorazí do cíle celý tým.

Druhý blok je složen z disciplín Agility a Kýble, obě soutěže jsou s lehkými inovacemi zařazeny do programu každoročně. Agility spočívá v co nejrychlejším překonání trasy plné překážek. U kýblů se obvykle baví nejvíce publikum, protože jednotliví členové týmů postupují po trase tak, že si střídavě nad hlavou a mezi nohami předávají kýbl. Ovšem jedná se o kýbl až po okraj naplněný vodou. I když tentokrát nějaké to polití vodou bylo soutěžícím spíše příjemné, protože počasí se předvedlo a vystřihlo ukázkové bezmráčkové letní odpoledne.

Ve třetím, závěrečném bloku se soutěžilo v disciplínách Balónky a Včela. U Balónků se pomocí nafukovacích balónků přenášely kelímky, a pak se po trojnásobném otočení kolem tyče muselo balónek „posadit“ na metu, doběhnout zpět a předat štafetu dalšímu z týmu. Disciplínám v letošním roce ale jednoznačně kralovala ta závěrečná, Včely. Jednotliví členové týmu byli včelky dělnice sbírající po hřišti barevné balónky, které nosili včelce zavěšené na úvazku a visící na kládě. Tou dva nejstatnější trubci z týmu pohybovali a museli tak pomocí zavěšené včelky dopravit všechen sesbíraný pyl do pláství svého úlu. Z čísel na míčcích pak získali soutěžící kód k odemknutí zámku truhly, ze které osvobodili včelí královnu.

Mezi jednotlivými bloky byly v přestávkách ukázky parkouru a slackline včetně workshopu pro zájemce, k dispozici bylo nesčetně stánků s občerstvením a bouřlivou atmosféru dne průběžně dokreslovali fantastičtí bubeníci.

Všichni se náramně bavili, diváci povzbuzovali, soutěžící odhodlaně bojovali a členové realizačního týmu úspěšně provedli týmy přes všechny disciplíny. A tak se mohlo přistoupit k závěrečnému vyhodnocení, po kterém ještě program pokračoval hudební a společenskou částí, protože připravena byla skvělá živá kapela.

V celkovém pořadí týmů se Baška umístila se ztrátou jediného bodu za Ostravicí na krásném 4. místě. Druhé místo vybojovala pořadatelská obec Metylovice a vítězství obhájila obec Lhotka pod Ondřejníkem. Všem soutěžícím tohoto dne nyní znovu GRATULUJI, protože byli prostě úžasní.

Děkujeme pořadatelské obci Metylovice za parádně zvládnutý další ročník Beskydských her bez hranic a už teď se těšíme na pozvání od Ostravice, kde se budou konat hry následující. A pokud je mezi Vámi někdo, kdo má soutěžního ducha a rád by se pod vlajkou Bašky chtěl her zúčastnit, dejte nám vědět!

Hana Poledníková

Fotogalerie: Beskydské hry bez hranic (2024)
Autor fotografií: Petr Žižka

Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)
Beskydské hry bez hranic (2024)