Závod ½ ŠICHTA NA ČUPKU vznikl pro radost všem vyznavačům horských běhů a také všem turistům a milovníkům kopců, hor a vrcholků. Jak název závodu vystihuje, věnujete tomuto kopci úžasné čtyři hodiny radosti z pohybu - prostě klasická půlšichta. Zúčastnit se může opravdu každý!

A oč na ½ Šichtě na Čupku vlastně jde? Vytrvalostním během či chůzí se zdolává vyznačená trasa v délce 5,5 km s převýšením více jak 200 m po dobu "půlšichty", tj. 4 hodin. Vyhrává ten, kdo zvládne největší počet okruhů ve své kategorii ve zmiňovaném čase.

Na startovní listině letošního 4. ročníku ½ Šichty bylo zapsáno 40 mužů ve dvou kategoriích, 12 žen a též 23 běžeckých dvojic ve třech kategoriích Hobby. Takže pokud to spočítáme, na startovní čáru tohoto netradičního běžeckého závodu se postavilo 104 účastníci! A vůbec jim nevadilo, že je vlastně svátek, kdy mohli odpočívat, že celý den před závodem propršel a terén bude jistě namáhavý! Prostě jsou to všechno lidé, kterým přirostl běh k srdci a působí jim radost.

A pořadatelé si jejich „běžecké urputnosti“ váží, připravili jim zázemí v Hostinci U Čendy a v přilehlých prostorách. Občerstvovací stanice nabízela vše k dobrání energie do dalšího kola, a tak časomíra PRIM odměřovala neustále další a další minuty z čtyřhodinového běžeckého koláče. Závodníci se vraceli stále více a více zablácení, ale mnozí se cítili tak svěží, jako by ani neběželi! Pravda, ti, kteří neměli tolik natrénováno se „zadýchali“ více, ale vůle zdolat co nejvíce koleček během ½ Šichty, je hnala dál. Lépe na tom byli závodníci kategorií Hobby, kteří si vlastně vždy po jednom zdolaném kolečku mohli předat pomyslný štafetová kolik svému sparing běžci a alespoň kolem půlhodinky odpočívat – taková totiž byla průměrná doba zdolání jednoho kola závodu.

Organizátoři i letos připravili pro běžce i neběžce tzv. Procházkový okruh, jehož se mohl zúčastnit kdokoliv, kdo chcete krásnou procházkou - výšlapem na Čupek podpořit dobrou věc - výstavbu multifunkčního hřiště v Hodoňovicích za školou. A tak se letos (podotýkám za dosti nevlídného počasí) přihlásilo 40 lidí, kteří do toho šli, zaplatili startovné 100,- Kč, jež bylo sponzorsky navýšeno. V tomto roce tak putuje finanční příspěvek 12 tis Kč na dobrou věc – zmiňovanou výstavbu multifunkčního hřiště za hodoňovickou školou! Děkujeme všem, kdo tento doplňující program 1/2 Šichty podpořil.

A kdo tedy letos stanul na tom místě nejvyšším? Kategorii mužů do 39 let ovládl s osmi zaběhnutými koly Mara Causidis, v kategorii mužů nad 40 let byl první se 7,5 koly Stanislav Najvert. Z žen byla nejlepší s šesti zaběhnutými koly Vlaďka Kantorová. V kategorii Hobby ženy si vítězství vychutnaly Denisa Izvorská a Zuzana Bílková (6 kol), mužské Hobby přineslo vítězství v 7,5 kolech Petru Kopečkovi a Ondřeji Genco, v kategorii smíšené Hobby se radovali z vítězství Marián Stres a Michaela Bőhmová (7 kol). Absolutně nejlepšího času v osmi uběhnutých kolech dosáhl Mara Causidis 3:52:58! Co na to říct? Gratulujeme a obdivujeme tento neskutečný výkon tohoto mladého běžce, o kterém jistě ještě budeme slýchávat z různých běžeckých závodů.

Co říct závěrem? Je třeba opravdu smeknout klobouk před výkony všech přihlášených závodníků i těch, kdo šli procházkou trasu. Nepříznivý rozblácený terén se závěrečným stoupáním na Čupek byl pro mnohé tentokrát těžkým soustem! Ale všichni se s ním poprali znamenitě a na otázku pořadatelů při závěrečném vyhodnocování v sále Hostince U Čendy, zda závodníci přijedou i příští rok na 5. ročník ½ ŠICHTY, zaznělo jednohlasné: ANO! To je opravdu to nejlepší ocenění pořadatelům a téměř třicítce sponzorů, bez nichž by se závod určitě neuskutečnil.

Sportu zdar a běhu zvláště! Nashledanou na 5. ročníku ½ ŠICHTY na Čupku 28. října 2018!

1/2 Šichta na Čupku (2017)
1/2 Šichta na Čupku (2017)
1/2 Šichta na Čupku (2017)
1/2 Šichta na Čupku (2017)