Letošní 11. ročník soutěže pekařů a cukrářů z blízkého i vzdálenějšího okolí byl ve znamení muffinů a cupcakes. Pod těmito pro některé téměř tajemnými názvy se ukrývají malé bábovky pečené v papírovém košíčku, a ty už určitě znáte všichni. Co ale možná nevíte, jaký je mezi muffiny a cupcakes rozdíl! Je to jednoduché: muffin je bábovka z hutnějšího těsta, proto není potřeba dalšího krému a používá se k běžnému jídlu, třeba jako snídaně nebo svačinka. Dovnitř těsta se mohou přimíchat kousky čokolády nebo je možno muffiny naplnit třeba dobrou marmeládou. Oproti tomu je cupcake vlastně dortík. Peče se z lehčího těsta a zdobí se různými krémy, ovocem, marcipánem, šlehačkou, čokoládou a vlastně čímkoliv, co vás napadne. Pro krásné a bohaté zdobení je určen především pro různé slavnostnější příležitosti.

Mohlo by se také zdát, že se jedná o čistě moderní záležitost, ale opak je pravdou. První cupcakes pocházejí z konce 19. století, kdy bylo množství surovin měřeno právě hrníčky. A odtud název, protože cup = šálek, hrneček a cake = dort, zákusek, moučník.

A právě muffiny a cupcakes byly pro letošní rok zvoleny jako téma pečení pro všechny, kteří se rozhodli soutěže Netradičního pečení zúčastnit.

Naše obavy, že doba je podivná a může tak mnohé odradit od účasti, se naštěstí ukázaly zbytečné. Do soutěže se zapojily pekařky se 16 výrobky. Byly tam muffiny, cupcakes (teď už rozdíl přece známe, že ano...), s čokoládou, s krémem i bez, s ovocem, plněné nutelou, s tvarohem, skořicí i citrónové. Neskutečný výběr, rozmanitost vzhledu i chutí. Dva výrobky dokonce překvapily, protože byly nečekaně vyrobeny ve slané variantě.

Samotná soutěž proběhla dvoukolově. V prvním kole všichni přítomní hodnotili vzhled jednotlivých výrobků a dílko, které bylo dle nich nejkrásnější, ocenili přidělením kuličky. Konečný počet takto získaných kuliček potom rozhodl o pořadí. Třetí místo v kategorii VZHLED získaly Čokoládovo -tvarohové muffiny paní Broňky Blahutové, na druhé pozici se umístila Marie Mikulová a její Muffiny s krémem s lesními plody. Jako nejkrásnější byly vyhodnoceny Skořicové muffiny týmu Našeho světa z Pržna.

Poté se všechny buchtičky a dortíky naporcovaly a bylo zahájeno ochutnávání, což byla druhá soutěžní kategorie. Tahle kategorie CHUŤ je jednoznačně nejoblíbenější částí celého soutěžního odpoledne.  Aby taky ne, někteří na tuto soutěž doma poctivě trénují a tam mají porotce nejpřísnější. Na základě jejich poznatků tak mohou docílit opravdu vymazleného výrobku. Všechny byly letos tak dobré, že se rozhodovalo opravdu těžko. Nicméně každý se nakonec nějak rozhodl a po ochutnání opět předal svůj kuličkový hlas svému favoritovi. Po sečtení kuliček bylo jasné, že třetí místo v kategorii CHUŤ obsadila Šiška Poledníková se svými Borůvkovými mini muffiny s ovocem, stříbrnou se stejně jako v první kategorii stala Marie Mikulová a její Muffiny s krémem s lesními plody a vítězem také v této kategorii se jednoznačně stal tým Našeho světa a znovu jejich Skořicové muffiny. Jako každoročně bylo uděleno Čestné uznání Čendaspolku a hodoňovického fojta a oceněn byl také nejlepší netradičně slaný muffin.

Když jste se dočetli až sem, tak vám za odměnu něco prozradím... Příští rok budeme soutěžit ve znamení vánočního cukroví! Tak můžete této informace využít a během blížících se vánočních svátků začít trénovat, případně ochutnávat, sbírat recepty nebo podněty tak, abyste na příští rok byli na to slaďoučké pomyslné klání náležitě připraveni.

  Foto: Vratislav Kryl                                                                                                                 Hana Poledníková

 

Pečení1 Pečení2 Pečení3

 

Pečení4 Pečení5 Pečení6