V sobotu 2. prosince, den před první adventní nedělí, uspořádala obec Baška ve spolupráci s místními spolky Rozsvěcování stromečku s vánočním hodováním. Letos byl speciálně k tomuto slavnostnímu okamžiku vybrán prostor u Mateřské a Základní školy v Kunčičkách u Bašky.

Prostor areálu MŠ a ZŠ v Kunčičkách se vybral záměrně – jednak rozsvěcování stromečku má probíhat ve venkovních prostorách a nikoliv v kulturním domě, a pak po loňském úspěšném rozsvěcování v areálu ZŠ v Bašce, přišlo vhodné zahajovat vánoční období i v jiných částech obce,“ odpověděl David Blahut, organizátor a předseda kulturní komise na dotaz, proč se rozhodl uspořádat rozsvěcování jinde.

Vše začalo okolo druhé hodiny odpolední, kdy začali přicházet první návštěvníci. V mnoha stáncích rozmístěných po zahradě, a také ve vnitřních prostorách školní jídelny, je čekaly domácí zabíjačkové hody, speciality rybí kuchyně, vánoční cukroví, koláče, perníky, vánoční nápoje, prodej vánoční dekorace, ale i spousta dalších věcí, které se tematicky hodily a mohly posloužit například jako dárečky pro někoho blízkého k blížícím se Vánocům.

Na místě si každá rodina z Bašky mohla vyzvednout krásný obecní stolní kalendář, který je pro následující rok 2018 věnován fotografiím naší obce zaslaným do proběhlé foto soutěže. Kalendář byl při zahájení slavnostně pokřtěn i starostkou obce Irenou Babicovou, a jak jinak na vánoční akci, než vánočním punčem.

Ani o hudební zážitky nebyli ti, kteří zde na rozsvěcování dorazili, ošizeni. Hned na úvod k poslechu zahrála kapela Sousedé, roztomilé bylo i vánoční vystoupení dětí ZŠ a MŠ Baška, folklórní soubor Ondrášek z Janovic měl připraven speciální vánoční vstup v nádherných krojích a zahrála známá Ostravská kapela Šajtar, která celou svou produkci také stylově oblékla do pomyslného svátečního vánočního kabátku.

Jak bylo avizováno, tak se také stalo. Téměř s první hvězdičkou se všichni shromáždili okolo připraveného vánočního stromu, který se s popřáním faráře Pawła Grodka a za doprovodu zpěvu dětí a Lašského smíšeného pěveckého sboru rozsvítil a zahájil tak nádherný čas adventní, který patří především k rozjímaní. Při letošním rozsvěcování stromečku měla zároveň premiéru nová vánoční výzdoba na sloupech pouličního osvětlení v místní části Kunčičky u Bašky.

Všichni si po celou dobu pochutnávali na nabízených dobrotách, vánoční punče i medovina tekly proudem, sousedé si navzájem přáli krásné a pohodové vánoční svátky, prostě nastala pravá zimní vánoční pohoda, k jejíž vytvoření nám letos dopomohla také příroda, protože všude ležel sníh a teplota se pohybovala těsně bod bodem mrazu. Ve světlech lamp a žárovek navíc tu kouzelnou sváteční atmosféru dokreslovaly děti, které neúnavně klouzaly po zasněžené kupě hlíny v areálu zahrady.

A už zbývá jen doplnit informaci na závěr - aby bylo spravedlivému rozdělení místních poměrů pro uspořádání této slávy učiněno zadost, bude po loňském rozsvěcování vánočního stromečku v areálu ZŠ v Bašce a letošním v Kunčičkách probíhat to následující v roce příštím v Hodoňovicích.