Dne 3. 11. 2018 proběhlo v Kulturním době v Bašce slavnostní Vítání občánků. Na tuto slávu bylo pozváno 26 dětí. Vítání občánků proběhlo i letos na jaře, kdy bylo přivítáno 16 dětí. 

 

Toho dne byl Kulturák plný těch nejmenších dětí, narozených v tomto roce. Obec Baška je přivítala na slavnostním Vítání občánků mezi nás – bašťanské občany.

Tato sláva vypukla v 9 hodin ráno v místním kulturním domě a je jasné, že někteří to nestihli načas, protože miminko v tu dobu právě „papá“ nebo dospává prokřičenou noc, takže rodiče pak měli co dělat, aby se akce zúčastnili. Nicméně představitelé obce Baška Irena Babicová a Jan Richter byli připraveni přivítat 26 nových občánků, z toho čtyři asi onemocněli nebo z jiných důvodů nemohli přijít.

Slavnostní setkání zahájily děti z místní základní školy pásmem písní a básní k danému tématu, které s nimi nacvičila paní učitelka Vladimíra Teperová. Poté starostka obce Irena Babicová ve své řeči vyzdvihla úlohu rodiny, rodičů, ale i prarodičů ve výchově dítěte. Podotkla: „Vynaložíte jistě spoustu práce a námahy, než z dítěte vyroste platný občan naší společnosti. Ale jsou to jistě krásné, nezapomenutelné chvíle a okamžiky, které se svými dětmi prožijete, vryjí se vám navždy do paměti.“

Pak už nic nebránilo tomu, aby se rodiče přišli dle abecedního seznamu podepsat do knihy Vítání občánků. Místostarosta pak rodičům popřál hodně štěstí a síly k výchově dítěte, žáci předali kytičku a plyšovou ovečku – symbol obce Baška, která má být upomínkou na mládí, které děti v Bašce prožijí. Upomínkou mají být i fotografie zde pořízené, které budou jistě zdobit album dětí po celý jejich život.

Zajímavostí jistě je, že deklarovaná nejčastěji používaná jména dětí v ČR– Eliška a Jakub u nás nejsou moc preferovaná. Jakuba jsme přivítali jednoho, Elišku žádnou, ale zaznamenali jsme zde děti s neobvyklými jmény – Alexej, Maxim, Zoe, Mia, Johanna, Bruno, Meda ….

Milé děti, tak ať rostete k radosti rodičů a obec Baška ať se vám stane tím nejlepším bydlištěm, kde i v dospělosti naleznete svůj domov.

 

Vítání občánků (podzim 2018)
Vítání občánků (podzim 2018)
Vítání občánků (podzim 2018)
Vítání občánků (podzim 2018)
Vítání občánků (podzim 2018)
Vítání občánků (podzim 2018)

Kompletní fotogalerie: Vítání občánků (podzim 2018)