V sobotu 26. května proběhl již třetí ročník dne obce Baška na Bašce, kdy se skutečně scházejí občané Bašky na naší přehradě Baška. Parný letní den a teploty kolem 30st. přispěly k tomu, že akce dopadla na výbornou. Díky spolkům, kteří celou akci vlastně obohacují a naplňují, se bavili děti, dospělí, staří, mladí. Každý si na Bašce našel svůj program.

Vážení spoluobčané, zástupci spolků, organizací a sdružení, organizátoři,

chci vám všem touto cestou co nejsrdečněji poděkovat za veškeré vaše úsilí, obětavost, prostě za vše, čím jste přispěli ke zdárnému průběhu již 3. ročníku Dne obce. Uvědomuji si, že bez vaši ochoty prezentovat sebe, svůj spolek, by tato akce ztrácela smysl. Jen takto jsme se mohli občerstvit třeba u místních myslivců tradičně výborným zvěřinovým gulášem, nebo ochutnat medové speciality v Medovém dvoře Martina Carbola, kde nás v „v plné polní“ překvapili i mladí včelaři. Svou gastronomickou nabídkou opět nezklamala Renáta Srníčkové, taktéž její šité věci přitahovaly i ty nejmenší účastníky Dne obce. Se svými výrobky k občerstvení nechyběl Seniorklub i Čendaspoláci  - tentokrát se zelňačkou, výborné koláčky a jiné pečivo cukrářky Broně Blahutové a medové perníčky Vlaďky Bobkové, holubáři neopomněli představit své okřídlené krasavce a zároveň nás zvát na chutné domácí klobásy. Ke koupi byly i výrobky EKO JEANS Pavlíny Hrabalové, ale též likéry Beskydské likérky, kteří k tomuto tekutému občerstvení ještě prodávali bramboráky. Tak mohu pokračovat dál ve výčtu spolků, v jejichž stáncích jsme nacházeli nejen občerstvení a pobavení, ale též informace o jejich činnosti.

Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)

Ve velkém plátěném stanu Obce Baška byly na panelech prezentovány nejen stavební projekty, které ještě čekají na svou realizaci, ale též již zhotovená dětská hřiště, nová místní knihovna a hodoňovická Školička, která od září přijme ty nejmenší děti. K prodeji zde byly i suvenýry obce Baška, ale rovněž eko stanoviště, kde především děti mohly předvést své znalosti o přírodě. Chci poděkovat i dalším organizacím a firmám, které se zde jakýmkoliv způsobem prezentovaly: Podané ruce, Ekocom, REAMO, ARCIMPEX, IPH servis, Hostinec U Čendy, vodní záchranáři, Městská policie Frýdek-Místek, místní hasiči, fotbalisté, Bašťanský spolek, jejichž členky kreslily dětem na obličej různá zvířátka či ornamenty a akce se tak stávala barevnější, originálnější. Velkou radost jistě udělali bašťanští hasiči dětem pěnovou koupelí a bezplatnými jízdami v motorovém člunu po hladině naší přehrady.

Dík patří jistě i předsedovi kulturní komise Davidu Blahutovi, který celou akci i odmoderoval, pozval na podium děti naší základní školy, k ukázkám cvičení jógy naše jogíny na trávník před podiem, připomenul návštěvníkům možnost zúčastnit se orientačního běhu, soutěže v navlékání korálků, v podvečer i v pití piva. Večer uvedl na scénu i soubory a kapely: Sousedé, Iršava, zpěvačku Elle a pro příznivce moderní hudby i kapelu Česnek.

Vážení spoluobčané, můj pohled na celou akci je pozitivní, jsem ráda, že se dokážeme sejít a připravit něco takového pro nás pro všechny a jistě i pro náhodné kolemjdoucí. Stopa letošního ročníku Dne obce zůstane v areálu bašťanského kempu zachována v podobě dvou dřevěných soch Vodníka a Rusalky, které jsou dílem řezbářů Štefana Danieloviče a Jiřího Veselého.

Přeji vám všem krásné léto a těším se na setkání na dalších akcích pořádaných Obcí Baška či některým obecním spolkem.

Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)
Baška na Bašce (2018)

Fotogalerie: Baška na Bašce (2018)