Mezinárodní den dětí se slaví každoročně 1. června, má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí. U příležitosti Dne dětíj sou připravovány různé společenské a sportovní akce. Ne jinak tomu bylo právě v sobotu 1. června v Hodoňovicích na zahradě Hostince U Čendy, kde místní Čendaspolek s hasiči připravili pro děti spoustu soutěží, kácení májky a jiných aktivit, aby oslavy mohly proběhnout.

 Protože Čendaspoláci každoročně volí určité téma Dne dětí, k tomu oblečení pořadatelů, letos to byly kostýmy domácích zvířátek, ve kterých při jednotlivých vítali děti. Ty pak na dvanácti stanovištích plnily stanovené úkoly, získávaly razítka na kartičku, jenž obdržely při vstupu do areálu zahrady, aby si pak ve finále vyzvedly odměny - sladké i praktické. Celé odpoledne moderoval Ondřej Hajdušek, upozornil hosty i na možnost prohlídky dětské skupiny Školička, kterou provozuje obec Baška v zrekonstruované místní budově bývalé základní školy. Neopomenul pozvat na chutné občerstvení, které připravil hostinský Pavel Kowalczyk, a dobroty nejen ke kávě zajištěné Čendaspolačkami.

Pokud děti již soutěže splnily, pak především ty menší využily možnosti zabavit se na skákacím hradu, ty větší zase prolézaly auto místních hasičů. Ti se po 17. hodině ujali kácení májky, o jejíž "tekutý" vršek byl sveden tvrdý boj. Děti pak měly možnost vystoupit třeba s vtipem, básničkou či zazpívat něco do mikrofonu na tkz. Čendových schodech. A ty odvážnější tuto možnost využily a mnohdy pobavily i dospělé. Krátce zahrála i místní kapela Sousedé, děti dováděly, mohly si ještě opéct párky, zatímco sousedé bezstarostně diskutovali se sousedy, kamarády. Prostě všichni společně jsme prožili pohodové odpoledne - tentokrát bez mráčku, deště, usmívalo se na nás sluníčko a 122 dětí, které přišly soutěžit a bavit se, si jistě svůj den patřičně užily.

 

Za Čendaspoláky Dajana Zápalková